Senicz pisze:
wszystko zalezy od twojej orientacji genetycznej. jesli jestes
wegetarianka genetyczna to wszelkie bialka i inne pochodzenia
zwierzecego beda szkodliwe.
Bo w jelitach siedza takie male krasnoludki i oznaczaja czerwona
karteczka aminokwasy z bialek zwierzecych, a zielona - z roslinnych,
tak, zeby komorki wiedzialy, od ktorych maja chorowac, a od ktorych nie?
Wlodku, widziales juz moze te krasnoludki? ;)
Senicz pisze:
| wszystko zalezy od twojej orientacji genetycznej. jesli jestes wegetarianka genetyczna
| to wszelkie bialka i inne pochodzenia zwierzecego beda szkodliwe.
Bo w jelitach siedza takie male krasnoludki i oznaczaja czerwona karteczka aminokwasy z
bialek zwierzecych, a zielona - z roslinnych, tak, zeby komorki wiedzialy, od ktorych
maja chorowac, a od ktorych nie? Wlodku, widziales juz moze te krasnoludki? ;)
Sęk w tym, że przy zaniedbaniu codziennego, odpowiedniego bilansowania aminokwasów w
diecie wege krasnoludki mogą swoje zielone karteczki wsadzić z powrotem do kieszonek ;[
Krystyna
Witam
Wszyscy chyba wiemy o trzech typach ruchu cytoplazmy w komorce (rotacyjny,
cyrkulacyjny, pulsujacy) funkcja ruchu cytpolazmy jest dosc oczywista,
jednak jaki ma zwiazek (cytpolazma) ze zdolnosciami ruch calej komorki ?, z
tego co mi wiadomo to komorki roslinne nie posiadaja organelli ruchu wiec i
ich zdolnosci do poruszania sie sa dosc nikle, jednak jak zecz ma sie w
komorce zwierzecej, i co ma z tym ruchem wspulnego sama cytpolazma ?.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc.
Pozdrawiam
Neil
p.s Ja oczywiscie moge sie mylic, a moje skojazenia moga byc bledne.
oto link do ściągi internetowej:
http://www.unc.radom.medianet.pl/biologia.htm
duzo informacjii gdy sciagniesz ten plik na tej stronie.
| Porównanie komórki roślinnej i zwierzęcej. <<
looknij tez na encyklopedie WIEM.
Tomcio
<mailto:tomur@poczta.onet.pl
Wszystkie informacje są moim prywatnym zdaniem.
"LIFE IS BRUTAL"
Marek napisał(a) w wiadomości: <84dpeo$lg@korweta.task.gda.pl...
jak ma ktos jakies wiadomosci o komorce i jej organellach to prosze o
podeslanie lub adres stronki!
mar@polbox.com
witam wszystkich. dziewczyna w liceum dostala prace do napisania( a raczej
chyba krotka notatke ) na temat podany przeze mnie w temacie.
jesli ktos moglby mi podac jakas strone www gdzie znajde opisany temat bede
bardzo wdzieczny.
z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Piotr K.
Zamiast cytowac filozofow, Pan Profesor powinien starac sie przekonac
czytelnikow do GMO;samo zawstydzanie ich uleganiem "magii"nie wystarczy.GMO to
cos wiecej niz nowe"potrawy", to wszczepianie niewiadomego pochodzenia genow do
komorek,mieszanie genow roslinnych i zwierzecych ( moze wkrotce i
ludzkich),sprzedawanie zywnosci bez zbadania pod wzgledem ew.toksycznosci,
alergii pokarmowych, itp. Nowe lekarstwa bada sie. A nowa zywnosc? Podejrzany
jest gwaltowny opor producentow GMO przeciwkoetykietom towarowym. Pan profesor
z gory zaklada, ze ludzie blednie rozumieja GMO - czemu nie wyjasniac tego
udowodnic, ze to dobre i bezpieczne, zamiast popychac to na sile i po
cichu.Amerykanie juz wycofali swoja kukurydze StarLink, bo zabijala wszystko
zywe co na niej siadalo. Wycofali sie tez z upraw roslin "zaszczepionych"
bakteria BT, gdyz zaczely rosnac"super chwasty".
biologia!! praca o komórce
mam ogromną prośbę!
czy ktoś mógłby pomóc mi przy opracowaniu tabeli w której porównana byłaby
komórka prokariota i eukariota, przy czym te pierwsze podzielone byłyby
jeszcze na bakterie i sinice, a drugie na - kom.roślinne i kom.zwierzęce.
muszę to przygotować na wtorek, a z biologii jestem kompletnym laikiem
niestety...
byłabym wdzięczna za każdą pomoc
mój mail to anula_09@tlen.pl
Jak sama zauważyłaś tłuszcze są niezbędne w diecie, tak samo jak białko czy
witaminy albo węglowodany. Tłuszcze to podstawowe źródło witamin tzw.
tłuszczorozpuszczalnych (ADEK), niezbędnych(!) nienasyconych kwasów tłuszczowych
(NNKT) czy wreszcie znienawidzonego przez wszystkich cholesterolu, który wchodzi
w skład osłonek mielinowych komórek nerwowych, a więc również jest w diecie
niezbędny. Poza tym cząsteczki tłuszczu są podstawowym budulcem błon komórkowych.
UWAGA - PYTANIE NIE BRZMI CZY, ALE JAKI TŁUSZCZ NALEŻY JEŚĆ.
Jak zwykle jestem zwolennikiem teorii urozmaicenia. Polecam przede wszystkim
tłuszcze roślinne dodawane do sałatek, smażenia czy gotowania (oliwa z oliwek,
olej z pestek winogron). Ale również nie należy zdecydowanie wykluczać oleju
słonecznikowego (nie polecany do smażenia) czy masła (doskonałe źródło witaminy
D). Unikać należy według mnie przede wszystkim wyjałowionych z cennych
składników pokarmowych tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec czy łój.
Zdecydowanie nie polecam natomiast kilkukrotnego wykorzystywania tego samego
tłuszczu do smażenia.