" />Babeczki cioteczki
składniki na ciasto:
30 dag mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru
20 dag Kasi
jedno żółtko
składniki na krem:
2 szkl mleka
4 żółtka
5 łyzek cukru
cukier waniliowy
2 łyzki maki ziemniaczanej
dodatki: owoce sezonowe, wszystkie pasują, im bardziej kolorowo tym lepiej, dzis robiłam z borowkami, jagodami, winogronami, wiśniami , malinami, brzoskwiniami. Do tego potrzebne jest pół opakowania galaretki np agrestowej bo kwaskowa i jasna
Sp,wyk:
Zaczynamy od galaretki, rozpuścić ją w niepełnej szklance wrzątku.
Mąkę przesiać, posiekać z Kasią jak na kruszonkę. Dodać reszte składnikow i szybko zagnieść. Wstawić na 45 do lodówki. Wylepić foremki cienko zimym ciastem (starcza na ok 12 szt) ponakłuwać widelcem ciasto i upiec na jasnozłoty kolor w temp 210 stopni.W garnku wymieszac mąkę, żółtka i oba rodzaje cukru z 4 łyżkami mleka. Reszte mleka zagotować i mieszając wlac do masy jajecznej. Ubijać rózgą, powoli podgrzewając, az powstanie gładni krem. Gdy zgęstnieje, wystudzić. Upieczone babeczki wyjąć, jak ostygną napełniać kremem i dekorować owocami, polać na koniec zastygającą galaretką. wstawić do lodówki i podawać schłodzone
Witam!
Proszę o pomoc w doborze kolorów na ściany do koloru mebli. Meble to Vis a Vis BRW, poniżej fotki. Kolor to czereśnia, nie posiadam frontów waniliowych. Chciałabym ściany w jakichś neutralnych kolorach, tak by miło się odpoczywało w salonie.
Proszę o pomoc w kwestii pomalowania poszcególnych ścian? Którą pomalować odcieniem jasnym a którą ciemniejszym??
Podoba mi się połączenie caffe latte i magnolii, albo caffe latte i pastelowej orchidei z duluxa. A może macie inne pomysły na ładne zestawienie kolorów w tonacji neutralnej? Problem w tym, że nie wiem jakie kolory pasują do rudawych mebli z BRW...
Link do szkicu salonu mi nie działa (Błąd! - Error 403).
Możesz się oczywiście zasugerować gotowymi realizacjami z tymi meblami, dostępnymi na stronach brw etc, bo wtedy od razu widzisz efekty. Poza tym możesz zrobić aranżację w power net, gdzie jest dostępna ta kolekcja mebli brw ---> http://img16.imageshack.us/i/brwwprogramie.jpg/ i wtedy nakładać na ściany kolory, sprawdzając tym samym różne rozwiązania.
Witam
Sprzedam suknie ślubną rozmiar 38, na wzrost 175 cm, kolor waniliowy, jednoczęściowa, góra sukienki na suwak, delikatnie zdobiona złotym haftem. Welon z pasującym złotym haftem, oraz dwie wsuwki - kwiatki do włosów. Do całości dodam pasujący do sukni musznik + kamizelka dla pana młodego rozmiar 52(183 cm wzrostu). Cena 1000 zł. Suknia jest po profesjonalnym czyszczeniu, jestem pierwsza włascicielka. Jestem z Radomia. 13.08 wybieram sie do Marek na weekend. Mozliwość przymierzenia.
Pozdrawiam Kasia
Ja widziałam 7 pietrowy torcik u Michalskich. Bardzo mi się spodobał. Co prawda jeszcze nie miałam okazji konsumpcji ale z tego co wiem to mają przepyszne ciasta i torty
my w koncu po wielu degustacjach zamowilismy tort u Michalskich ... waniliowo -czekoladowy w bialej lukrowej polewie ... na nasze zyczenie tort zostal naponczowany dodatkowa porcja alkoholu i nalozono mniejsza warstwe lukru (aby nie byl za slodki) ismakowal wysmienicie co do wygladu chcac zeby pasowal do calej tonacji naszej imprezy dodatki mial koloru delikatnego rozowego.. po ogladnieciu tortow z katalogu wybralismy jeden i lekko go zmodyfikowalismy wg naszego "widzi mi sie" i mimo ze calosc ciasta zamawialismy calkowicie gdzie indziej dowoz byl gratis i punktualnie o wyznaczonej godzinie pojawil sie w Srebrnej Gorze kierowca i dostarczyl tort w nienaruszonym stanie...
polecam zamawianie u nich w pracowni na radzikowskiego, tam od razu mozna wszystko skonsultowac ...
" />ja chyba zrobie w tym tygodniu
Zebra
Składniki
5 jaj
480 g mąki pszennej
250 g cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka oranżady, sprite, czegoś gazowanego, słodkiego i jasnego w kolorze
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki
10 kropli olejku rumowego
Przepis
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą, puszystą masę (około 10 minut).
Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewać oranżadę i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.
Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.
Zebrę piec około 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Uwagi:
Do ciasta można dodać wydrylowane wiśnie, świeże albo mrożone. Świetnie pasują do zebry z kakao.
Ciasto można też polać polewą czekoladową
" />Podpatrzone na chustowym forum
<span style="color: red">
POWIDŁA Z GRUSZEK Z IMBIREM
</span>
SKLADNIKI:
* Składniki
* 2 kg gruszek
* 0,5 kg cukru
* cukier waniliowy
* sok z cytryny
* 1 łyżka kardamonu lub imbiru
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Gruszki obrać, wypestkować, pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
2. Ugotować syrop z cukru, cukru waniliowego oraz szklanki wody. Dodać gruszki oraz kardamon lub imbir. Gotować aż gruszki staną się szkliste. Przekładać do słoików.
3. Można podawać z lodami, do herbaty lub stosować do ciast.
<span style="color: red">
DOMOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE</span>
dojrzałe węgierki, ile tam macie...
cukier, jeśli potrzeba...
ocet, dla koloru...
Śliwki umyć, usunąć pestki, wrzucić do gara. Polać octem (około 1 łyżki, jak śliwek jest dużo, to może być więcej). Nie martwcie się, nie będzie czuć smaku octu, a za to powidła zachowają piękny, śliwkowy kolor, zamiast przypominać burą breję.
Postawić na mały ogień i przykryć. Odkryć jak puszczą sok. Smażyć tak ze dwie godzinki, .Starać się NIE MIESZAĆ !!
Na drugi dzień znowu posmażyć z godzinkę... I można tak jeszcze przez kilka dni, w zależności od tego jak bardzo lubicie wysmażone.
Pod koniec smażenia można dosłodzić. Jeśli śliwki były bardzo dojrzałe, to nie trzeba w ogóle, a jeśli kwaskowate, to maksymalnie szklanka cukru na kilogram śliwek. Zresztą sami spróbujcie i dosłodźcie sobie jak wam pasuje. Trzeba wtedy bardziej pilnować, bo cukier lubi przywierać.
Kiedy powidła będą takie jak lubicie, wystarczy zapakować jeszcze gorące do wyparzonych słoików i mocno zakręcić.