logo
 Pokrewne renessmekomórki jajowe ile uszkodzonych po35 rokuKomórka jako podstawowa jednostka życiaKOMÓRKA PERSONALNA JAKO CENTRUM ZYSKUkomis telefonów komórkowych w Krakowiekomórki rakowe w węźle chłonnymkomórki duży wybór z aparatemkomórka ci pika masz chomikujkomis Telefony komórkowe Warszawakomórka wyłączyć T9 SamsungKomórka jako mikrofon do kompa
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • videojahu.xlx.pl
  • renessme


    W artykułach dotyczących jakości mleka znalazłam:
    somatic cell count=liczba komórek somatycznych
    http://www.ppr.pl/displaySection.do?_sectionPK=2671

    plate count - ilość kolonii bakterii na płytce
    http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Labs/Microbiology/Yeast_Plate_Co...
    st_Plate_Count.htm

    Pzdr
    Gośka




    W artykułach dotyczących jakości mleka znalazłam:
    somatic cell count=liczba komórek somatycznych
    http://www.ppr.pl/displaySection.do?_sectionPK=2671

    plate count - ilość kolonii bakterii na płytce


    http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Labs/Microbiology/Yeast_Plate_Co...


    st_Plate_Count.htm


    Dzięki stukrotne!
    Kamil



    Świadek Bart Ogryczak zeznał:


    Aha. A zawartość krowiego g* w mleku od takiego rolnika kilkadziesiąt razy
    przekracza wszystkie normy. Dziękuję za taką zdrową żywność.
    "Bakterie? Jakie bakterie?! Przez szmatkę przesączone!" (tekst autentyczny)


    Przetworcy mleka dawno wprowadzili normy Unijne, sami je badaja przy
    odbiorze (temperatura, ilosc bakterii takich, owakich, komorki
    somatyczne, tluszcz etc). Skupuja od pewnego poziomu, ceny ustalili tak
    (tu tez jest nadprodukcja, maja w czym wybierac) aby oplacalo sie
    produkowac tylko to z najwyzszej polki.

    Tego mleka co opisales na pewno by nie kupili, wiec nie masz sie o co
    martwic :)


    Na szczęscie ani chleba ani kiełbasy nie robią rolnicy, tylko piekarze
    i rzeźnicy.


    Ech, jakbym ci napisal jaka pyyyszna kielbase i szyne robi moj sasiad,
    to bys pewnie i tak nie uwierzyl :(

    bajcik



    On Sun, 06 Apr 2003 at 04:27 GMT, citizen baj@kolos.math.uni.lodz.pl testified:


    Świadek Bart Ogryczak zeznał:
    | Aha. A zawartość krowiego g* w mleku od takiego rolnika kilkadziesiąt razy
    | przekracza wszystkie normy. Dziękuję za taką zdrową żywność.
    | "Bakterie? Jakie bakterie?! Przez szmatkę przesączone!" (tekst autentyczny)

    Przetworcy mleka dawno wprowadzili normy Unijne, sami je badaja przy
    odbiorze (temperatura, ilosc bakterii takich, owakich, komorki
    somatyczne, tluszcz etc). Skupuja od pewnego poziomu, ceny ustalili tak
    (tu tez jest nadprodukcja, maja w czym wybierac) aby oplacalo sie
    produkowac tylko to z najwyzszej polki.


    To prawada, ale te normy są w mleczarniach ...


    Tego mleka co opisales na pewno by nie kupili, wiec nie masz sie o co
    martwic :)


    ... a są zwolennicy "naturalnej żywności" którzy specjalnie
    pojadą na wieś i takie mleko sobie kupią prosto od "baby".


    | Na szczęscie ani chleba ani kiełbasy nie robią rolnicy, tylko piekarze
    | i rzeźnicy.

    Ech, jakbym ci napisal jaka pyyyszna kielbase i szyne robi moj sasiad,
    to bys pewnie i tak nie uwierzyl :(


    Pewnie, że bym nie uwierzył. Nie lubię domowych kiełbas i szynek. ;-P

    bart



    Świadek Bart Ogryczak zeznał:


    On 2005-06-14, citizen Krzysztof Garus testified:
    | Świadek Bart Ogryczak zeznał:
    | Jak tak dalej pójdzie, to ludzie zaczną zachwalać mleko z grudkami
    | gnoju, bo to "takie jak na wsi". ;-P

    | gdzieś ty na wsi widział mleko z grudkami gnoju?

    No nie, "jest czyste bo przez ściereczkę przesączane".
    A krów-pancerników to na polskiej wsi w ogóle nie widać,
    wszystkie czyściutkie i zadbane.


    Może u jakichś hobbystów tak jest :

    Moi rodzice przez długi czas odprowadzali sprzedawali mleko do mleczarni to (z
    tego co pamiętam) normy unijne były na wiele lat przed wstępem do UE. Badano
    ileśtam róznych parametrów, temperaturę, bakterie takie, owakie, komórki
    somatyczne fiu bździu. Zawartości gówna - przyznaję - nie pamiętam. Było kilka
    klas jakości z tak ustalonymi cenami że opłacało się każdorazowo parzyć we
    wrzątku pojemniki, przewody, chłodzić w lodzie etc aby lądować w tej najlepszej.

    bajcik





    Tytuł czempionki wystawy zdobyła krowa po pierwszej laktacji ze stadniny w
    Dobrzyniewie. Felicjan Pikulik, prezes zarządu i dyrektor spółki Stadnina Koni
    w Dobrzyniewie, jest bardzo dumny ze swojej czempionki. Powiedział, że na tytuł
    ten w pełni zasłużyła. Czym? Budową, wydajnością oraz wzorcowym wymieniem. To
    jest pierwiastka - mówi pan Felicjan. - Jej matka dawała średnio 11 416 litrów
    mleka. Komórek somatycznych w granicach 150 tysięcy bakterii, tylko do 10
    tysięcy w mililitrze, tłuszcz w granicach 4,5 procent, a białko 3,60.

    Ojcem jej był amerykański buhaj, Mason, a matką, polska krowa czarno-biała z
    dolewem krwi fryzyjskiej około 70 procent. Mleko w klasie super.



    Gość portalu: Ewa napisał(a):

    > > Mleko po udojeniu zyje, ma tysiace bakterii w mililitrze. Dobrze, jezeli
    one
    > nie sa chorobotworcze, a o to bym sie nie zakladala.

    Tysiące??? Mleko w klasie "Extra" (czyli najlepsze) według najnowszych,
    wyśrubowanych norm może mieć DO STU TYSIĘCY bakterii w mililitrze (w
    wyjątkowych sytuacjach może ich być kilkanaście tysięcy) oraz do czterystu
    tysięcy t. zw. "komórek somatycznych" - czyli komórek układu odpornościowego
    krowy i z nabłonków wymienia, których ilość rośnie m. in. w przebiegu chorób
    wymienia. Niektóre firmy produkujące dużo t. zw. "galanterii mlecznej" (np.
    Danone, OSM Radzyń Podlaski, OSM Krasnystaw itd.) jeszcze bardziej "przykręcają
    śrubę" dostawcom, życzac sobie do 50 000 bakterii i do 200 000 "komórek
    somatycznych" w mililitrze w klasie "Extra". W mleku z niepewnego źródła oraz
    przechowywanym, przewożonym i sprzedawanym w złych warunkach sanitarnych tych
    bakterii mogą być miliony w mililitrze...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • zabaxxx26.xlx.pl