Wczoraj postanowiłem przyrządzić odrobinę zebranych kurek - padło na pastę
Kurki oczyściłem i podsmażyłem na maśle. Na osobnej patelni poddusiłek cebulkę na maśle, zalewając ją (gdy już zmiękła) bulionem. Nadeszła pora na parę łyżek śmietany. Wszystko to zagotowałem i dorzuciłem podsmażone kurki. Wszystko dusiło się pod przykryciem przez ok. 7 minut, potem przez drugie tyle smażyło się bez przykrycia - by woda z bulionu odparowała a sos zgęstniał. Na koniec dodałem kostkę czosnkową "Knorr", chilli, maggi, curry, trochę soli oraz pieprzu i tak przyrządzony sosik połączyłem z gotowanym makaronem.
Tak oto garścią kurek (właściwie kurcząt, bo to była jeszcze młodzież) nażarłem się nieprzyzwoicie Chyba nie muszę opisywać smaku, nie jestem sadystą
Smacznego
PS: W nie najdroższej restauracji nad morzem (Jastrzębia Góra) takie danie kosztuje 45 zł
Ładny mi bonus
tak... to jest bonus... 12 minut wycisku gratis spocenie i padanie na twarz w cenie a poważniej... to ponoć ten bonus jest takim programem minimum, jeśli nie ma się czasu na całą czterdziestkę (uuuu...musi się tam nieźle dziać...taka kostka rosołowa knorr - czyli jak z 40 minut wycisku zrobić 12 minut :-D)
przeszukałach wszystky zajty bo chca robić coś co nom bardzo smakuwało, ale znołdłach dopiyro na starim forum i bezto sam wciepuja.
Piersi ze kury zawinyć we wyndzonom szynka (Schwardzwelde schinkyn)
ongyfer zrobic ze tygo taky kostki (co by pasuwały na porcjy)
na to dołwomy prziprawjoni mett i zalywomy rahm sousom von knorr
ze paczek rozrobjonoł ze wodom i trochom śmietany.
Piekymy to ok 40 min.na 160 stopni (umluft )
potym kładziymy na to plastereki tomaty i posypujymy kyjzom.
Zajś dołwomy do piekarnika i pieczymy aż se syr rozpujści.
Do tygo może być riż abo Kartofly jak kto chce.
Smakuje richtig dobrze. To je od Basiy z Wiatrołka
W kazdym supermarkecie mozna kupic mix Knora .Tak jak pisze Nelly w paczce - pisze
mix knor Roti
a Chili con carne w torebce.
Ja nigdy nie trzymam sie proporcji,ktore sa podane na opakowaniu.Zazwyczaj daje wiecej miesa,i zamiast np.350 g daje 500g.
Ja to samo - na paczkach z reguly jest podane, ze zawartosc i przepis jest na 2-3 osoby (o ile pamietam), no ale zawsze nawet dla dwoch osob dodaje wiecej miesa - tak jak Witch. W przypadku Roti z reguly daje wiecej fasolki bo oboje lubimy...
Opakowanie od Roti Knorr'a:
Polecam jeszcze Kip Madras (jesli ktos lub posmaczek curry) - danie dobre jest gdy sie doda pokrojone w kostke jablko, my czasem dosmazamy plasterki banana (paradoksalnie - pasuja smakowo do calosci) :
hmm moj maz jest mistrzem w robieniu zurku :) Napisze mniej wiecej jak On robi :)
- 3-4 kielbaski biale (mozna i wiecej jak garnek wiekszy)
- warzywa (z ktorych jedynie kroi w plasterki marchewke, bo ta tylko zjadamy a reszte i tak pozniej sie wyjmuje)
- kostka jedna warzywna, i lyzka vegety (albo jakas inna przyprawa z tego rodzaju)
I te skladniki na sam poczatek gotuje same.
Jak juz tamto nastawi, kroi boczek i kielbaske zwykla jakas (w kostke) i cebulke - podsmaza to i dodaje do zupy podsmazone.
hmm pozniej rozrabia KNORRA ZUREK W TOREBCE (w zaleznosci od wielkosci garnka 1-2 torebki, tylko, ze dwie to juz na taki duuuzy gar) i dodaje do tego.
Mlekiem i maka zageszcza.
Na koniec smietana oczywiscie :)
A zapomniala bym o jajkach :) Jajka gotujemy i w cwiartki czy na pol kroimy i do zupy :)
a jem koperkową zupkę-ziemniaki, pietruszka i marchewka- pokrojone w kosteczkę, tylko pietruszka nie pokrojona, do tego 2 kostki rosołowe-ale nie takie zwykłe jak winiary czy knorr, tylko takie eko- wypatrzone na stoisku z żywnością ekologiczna, bez grama glutaminianu sodu ani innych szkodzących dodatków,same warzywka ,sól i ekstrakt z drożdzy, sprawdziłam i na Kajtku nie robi to wrażenia żadnego za to dla mnie zupa ...nie jest wodąpotem dorzucam duużo koperku , troszke lubczyku i natki pietruszki, troszke pieprzu i na koniec zabielam mlekiem ryżowym.. zastanawiam się teraz nad moją ukochaną zupą-czyli pomidorową, i teraz mam dylemat z czego ją zrobic...czy z pomidorków z puszki, czy ze świeżych(Ale tu poczekam na sezon dopiero)czy moze jednak koncentrat bylby mimo wszystko najbezpieczniejszy?
zupe mozesz zorbic na normalnym wywarze
obojetnie jakim
zupe jadłam z przecieru i było git
jadłam z przecieru z przecieranych pomidórów i tez było git
musisz przetestowac na własnym dziecku
u mnie wczoraj zamiast indyka byla piers z kurczaka -przepis ten sam. marchewka woda mieso lekko zaciagniete maslem roslinnym i maka troche majeranku i do tego buraczki gotowane i wczoraj ryz zamiast kaszki byl. z Mala wszystko ok.
bym padła.. nienawidze gotowanego miesa
nie jadłam i kuniec
jadłam pieczone i z patelni do grillowania
z gotowanego miesa to jedynie farsz do pierogów i krokietów
podziwiam determinacje
OGÓRKOWA
Na tarce ścieram po jednej marchewce i pietruszce,kawałek selera, dodaję 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę drobno posiekaną, kostkę knorra, zalewam wodą gotuję do miękkości, zaprawiam mąką i śmietaną ( jak w pomidorowej) przyprawy wg uznania. I dopiero teraz kiszone ogórki miksuję blenderem i dodaję do zupy wedle uznania(bardziej lub mniej kwaśna).
A smak zupy ogórkowej najbardziej zależy o ogórków, wiadomo że różne się trafiają :)
zapiekanka z zupą cebulową - szybkie!!
Jak chcecie troszkę "pozionąć" to polecam. Mąż jeszcze przed ślubem straszył że jak nie będzie zapiekanki raz w tygodniu to będzie "jazda" :Hyhy:
Składniki:
4 piersi z kurczaka
3 torebki zupy cebulowej Knorr
0,5 l śmietany 30%
1 duży kubek śmietany 18%
0,5 kg sera żółtego
przyprawa do kurczaka
Piersi z kurczaka pokrojone w większą kostkę podsmażyć na patelni, doprawić tylko przyprawą do kurczaka. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Śmietany wymieszać, wsypać zupy. Zalać kurczaka, na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać 40-45 min w temp. 180-200 stopni.
Ja podaję do tego pieczywo bułeczki przekrojone na pół, posmarowane masłem czosnkowym z pomidorkiem i serem żółtym, wrzucam do piekarnika na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Smacznego!!!
Raport:
Śniadanie: Bułka pszenna, delma, serek waniliowy kawa z mlekiem, = 563 kcal
IIŚ Arbuz banan = 188 kcal
Obiad: zupa z botwinki, wywar z warzyw i z filetu z kurczaka więc mam nadzieję że dietetycznie odrobine kostki knorra do smaku dodałam, marchew wiem że ma wysoki IG ale nie wyobrażam sobie zupy bez marchewki a wy? ziemniaki, botwinka, i koperek i pietruszka i to tyle no i przyprawy, zamiast maki albo śmietany zupę zabieliłam jogurtem naturalnym, i dodałam 1 jajko gotowane, na talerz jako dodatek, i w dzienniku kcal na dieta.pl pisze że zupa z botwiny ma na 250ml 75 kcal wiec ja obliczyłam że na moim talerzu miała 150 kcal plus jedno jajko gotowane to 65 kcal na 60 g wiec obiadek wyszedł na 215 kcal
Podwieczorek: maliny i arbuz dodałam do malin odrobiny fruktozy do smaku plus kawa z mlekiem to 246 kcal
Jeszcze kolacja na 300 kcal ale z racji że wcinam dzisiaj prawie że same warzywa i owoce jestem pełna i wypadałoby poćwiczyć a ja znowu mam lenia ale może rusze pupe i na filmie poćwicze ciężko mi się do ćwiczeń zmobilizować czasem:)
Dot.: sześćdziesiątki z plusem część 2
O widzisz Ty Danusiu - przypomniało mi się a propos TEJ diety - zero soli, vegety i podobnych przypraw na bazie soli i zabronione są takie tam kostki knorra, koncentrat pomidorowy, koncentraty proszkowe zup, zero keczupu i musztardy (majonez za to można :p: ) a przyprawiać ziołami jedynie, śmietaną i czosnkiem
:pomidor: nie będziesz bić??