No więc ja też melduję grzecznie, że właśnie zagniotłam ciasto które już leżakuje w lodówce. Ale wiecie co, ono wcale nie pachnie ładnie przyprawami Czuć głównie miód, a za tym zapachem nie przepadam i wydaje mi się, że czuć też smalec :? Dałam dwa opakowania przyprawy do piernika i dokładałam jeszcze cynamon, gałkę i kardamon i wciąż czuć ten miód i smalec :shock:
Sylwia , a czy ten kardamon i reszta to byly swiezo mielone?
Ja bym dodala jeszcze mielone gozdziki, moze troche imbiru.
W ogole najintensywniej pachnie kiedy sie wszystko swiezo zmieli (tzn kardamon, cynamon, galka. Imbir i gozdziki pewnie lepiej zmielone kupic
Ale tez po to sie nastawia tych pare tygodni wczesniej by tymi zapachami ladnie przeszlo wiec po paru tygodniach ` korzenie ` zaglusza moze ten miod i smalec
Rady eksperta
Owocowa - anyż , imbir
Kapusniak - majranek, kminek
Porowa - galka
Zurek - kminek majranek, czosnek, korzen chrzanu, kolendra,gorczyca, bialy pieprz
Fasolowa - majranek, kolendra ,gorczyca ,
cebulowa- estragon , kolendra, gorczyca
rybna - bazylia , estragon, liscie laurowe
jarzynowa - bazylia czaber, lubczyk, kolendra
B.
no prosze, Polak potrafi, co dwie glowy to nie jedna!
jak znowu bede w realu to sprawdze.
a w ogole to moge przetestowac panie i zwazyc sobie jakichs drogich orzechow, a rzucic cene na tanasze
ciekawe czy rozrozniaja imbir od korzenia pietruszki...
Animal Flex™- kompletna formuła wspierająca stawy i więzadła
Rekomendowane użycie: jako suplement diety przyjmuj jedną porcję dziennie z posiłkem.
Wielkość porcji: 1 paczuszka
Ilość porcji w opakowaniu: 44
Skład jednej porcji:
Kalorie: 9
Kalorie z tłuszczu 9
Tłuszcze całkowite 1g
Witamina C (kwas askorbinowy) 100mg
Witamina E ( jako d- alfa tokoferol) 100mg
Cynk (jako pikolinian cynku) 15mg
Selen (selanian sodu) 70mcg
Mangan (jako siarczan manganu) 1mg
Kompleks substancji odbudowujących stawy: 3000mg
Glukozamina ( jako HCl, siarczan KCl)
Dimetylosulfon (MSM)
Siarczan chondroityny A (CSA)
Siarczan chondroityny B (CSB)
Kompleks natłuszczający powierzchnie stawowe: 1000mg
Olej lniany (50% kwasu alfa linolenowego)
Firmowa mieszanka Cetyl Myristoleate
(cetyl myristoleate, cetyl myristate, cetyl palmitate, cetyl laurate, etyl palmitoleate, cetyl oleate)
Kwas hialuronowy
Kompleks wspierający stawy: 1000mg
Ekstrakt z korzenia imbiru (gingerols, shagaols)
Ekstrakt z kurkumy (kurkumina)
Wyciąg z drzewa Boswellia (kwas boswelinowy)
Kwercytyna
Bromelaina
Inne składniki: chrząstka rekina, chleb świętojański, gliceryna, olej sojowy, oczyszczona woda, stearynian magnezu, kwas stearynowy, zawiera skorupiaki.
wystarczy spojrzec na skład;)jest wszytsko co potrezba a ceny animali teraz sa wmiare ok na allegro np.
w jaki sposób przechować świeży kawałek korzenia imbiru? W lodówce, zawinięty w papier i folię (papier pochłania wilgoć, folia zapobiega wysychaniu). Imbir bardzo dobrze się przechowuje. Ja czasem dodaję skrawek (malutki) do parzonej kawy (+ szczypta cynamonu). Ma ciekawy aromat.
na całodniowe jest mi źle z moich sprawdzonych sposobów, rano szklanka ciepłej przegotowanej wody z miodem i cytryna naczczo, albo do herbaty dokrajany kawałek korzenia imbiru mnie pomagało bardzo a woda z miodkiem na zaparcia do tego działa
a siusianie za jakiś czas trochę zmaleje ale później za jakiś znowu wróci jeszcze częściej bobrzuszek czym wiekszy tym bardziej uciska a maluch potem jeszcze kopie po pęcherzu
Agnieszko serdecznie Ci gratuluję a w sumie to Wam choć to prawda do tatusiów dociera tak na 99% jak czują pierwszy kopniak a na 100% jak biorą noworodka na ręce
z tymi latami to się urażona poczułam bo jesteśmy z tego samego rocznika
a dolegliwości miną najpóźniej za po 3 miesiącu więc śpij ile się da a na nudności herbatka z kawałkiem wkrojonego korzenia imbiru świeżego naprawdę czyni cuda mnie też mdliło z rana i wieczora więc może 81 tak ma
dbaj o Was i czekamy na zdjęcia tego szpiczastego brzuszka i fasolki!!!
Kolejny przpisik ^^
Smażona pularda
pularda - inaczej starsza i większa kura
oki to teraz co tam trza ^^ :
1 sprawiona pularda - około 1,5 kg
Marynata:
2 łyżki gęstego sosu sojowego
3 Lyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
5 dymek
2 cm korzenia imbiru
300g pędów bambusa - z puszki
olej do smażenia i frytowania
300 ml rosołu z kury
sól
dodatkowa 1 łyżka wina ryżowego lub sherry i 1 łyżka melasy
sposób wykonania:
Pulardę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Odciać nogi i pokroić tuszę na wygodne do zjedzenia kawałki. Polać sosem sojowym i winem, wymieszać i odstawić. Dymkę umyć, imbir obrać, jedno i drugie drobno posiekać. Pędy bambusa pokroić na kawałki.
W woku lub innym naczyniu do frytowania rozgrzać olej i frytować kawałki pulardy 1 min. Następnie wyjąć z tłuszczu i odsączyć.
Ponownie rozgrzać troche olej na patelni. Szczypior, imbir i pędy bambusa smażyć z mieszaniem około 2 min. Dodać rosół i przyprawić do smaku solą, winem i melasą. Dodać kawałki pulardy i dalej dusić, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn sie wygotuje. Podawać z ryżem.
Smacznego ^^
PS jak przypomniemi sie jeszcze jakiś przepis albo znajde go w ksiażce wrzuce go tutaj ^^
Składniki:
1 pierś kurczaka pokrajana w kostkę sól
2 łyżki wytrawnego białego wina lub wody
1 białko ubite z 2 łyżkami mękl ziemniaczanej
3 łyżki oleju jadalnego
2 małe strąki pieprzu tureckiego lub 1/2
łyżeczki przyprawy chili.
Sos:
1 i 1/2 cm korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
2 dymki lub małe cebule drobno posiekane
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka octu
1i1/2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi z 1 łyżką wody
3 łyżki rosołu lub wody
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1. Mięso wymieszać z winem, odstawić na 5 min. (gdy jest wymieszane z wodą nie odstawiać), dodać białko z mąką, dokładnie wymieszać.
2. Wymieszać składniki sosu, odstawić.
3. Mocno rozgrzać olej i smażyć pieprz turecki przez minutę (chili dodać razem z sosem(.
4. Włożyć kurczaka, smażyć na dużym ogniu przez 1 i 1/2 min., mieszając.
5. Wlać sos, i dusić przez 2 min., mieszając.
6. Natychmiast podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze MAN-TOU
Proporcje dla 2-3 osób
TEPPAN’YAKI
4 osoby
2 cebule
8 shiitake, prawdziwków lub pieczarek
2 zielone papryki
2 pomidory
2 bakłażany lub małe cukinie
pędy bambusa
kiełki sojowe
olej
sos:
½ filiżanki sosu sojowego
¼ filiżanki mirin (słodkie wino ryżowe)
1 ½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki startego korzenia imbiru
Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, cukinie, pomidora i cebulę w plasterki. Na kapeluszach grzybów naciąć krzyżyk.
Rozgrzać grubą patelnię i na małej ilości tłuszczu smażyć najpierw jarzyny, aż lekko zbrązowieją. Gotowe odkładać w ciepłe miejsce.
Ułożyć ładnie (nie mieszając) na tacy lub półmisku i podawać natychmiast.
W miseczkach podać sos.