logo
 Pokrewne renessmekorzenie akwariowe aukcjekorzeń żywokostu zębówKorzeń pokrzywy tabletkikorzeń kobylaka ziołokorzenie nerwowekorzeń rzerszeniaKorzenie wierzbykorzeń kobylakaKołobrzeg Korzeniowskiegokorzenie przybyszowe
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • racot.htw.pl
  • renessme



    No więc ja też melduję grzecznie, że właśnie zagniotłam ciasto które już leżakuje w lodówce. Ale wiecie co, ono wcale nie pachnie ładnie przyprawami  Czuć głównie miód, a za tym zapachem nie przepadam i wydaje mi się, że czuć też  smalec  :?  Dałam dwa opakowania przyprawy do piernika i dokładałam jeszcze cynamon, gałkę i kardamon i wciąż czuć ten miód i smalec  :shock:

    Sylwia , a czy ten kardamon i reszta to byly swiezo mielone?
    Ja bym dodala jeszcze mielone gozdziki, moze troche imbiru.
    W ogole najintensywniej pachnie kiedy sie wszystko swiezo zmieli (tzn kardamon, cynamon, galka. Imbir i gozdziki pewnie lepiej zmielone kupic
    Ale tez po to sie nastawia tych pare tygodni wczesniej by tymi zapachami ladnie przeszlo wiec po paru tygodniach ` korzenie ` zaglusza moze ten miod i smalec



    Rady eksperta


      lPor zachowa swój świeży, zdecydowany, podobny do cebuli smak, jeżeli wykorzysta się go zaraz po oczyszczeniu i pokrojeniu. Jeśli odstawi się go na dłużej, w miejscach przecięcia może dojść do reakcji utleniania i warzywo zrobi się gorzkie.ll Awokado zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Dojrzałe owoce odkształcają się pod naciskiem palca. Twarde dojrzewają, gdy na 2 dni zawinie się je w gazetę.llZiemniak idealny. Do zapiekania, jak i do gotowania w mundurkach najlepsze są odmiany ziemniaków o zwartym miąższu, na przykład frezja, irga. Natomiast ziemniaki gotujące się na sypko, na przykład arkadia, bronka, lawina, świetnie nadają się na puree, knedle, zupy, placki lub do zapiekania w folii.llNawet mały kawałek imbiru nadaje daniom wspaniały aromat. Jeśli nie zużyjemy całego korzenia, resztę możemy zakonserwować. Imbir obrać, drobno zetrzeć, zasypać dużą ilością soli, włożyć do słoika, zakręcić. W lodówce można go przechowywać nawet kilka miesięcy.llCzekoladę można też rozpuścić w mikrofalówce. Kuchenkę nastawić na najwyższą moc, włożyć czekoladę na 20 sekund.l
    Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz"

    Doradzał pan Paweł Anders



    Owocowa - anyż , imbir
    Kapusniak - majranek, kminek
    Porowa - galka
    Zurek - kminek majranek, czosnek, korzen chrzanu, kolendra,gorczyca, bialy pieprz
    Fasolowa - majranek, kolendra ,gorczyca ,
    cebulowa- estragon , kolendra, gorczyca
    rybna - bazylia , estragon, liscie laurowe
    jarzynowa - bazylia czaber, lubczyk, kolendra
    B.





    no prosze, Polak potrafi, co dwie glowy to nie jedna!

    jak znowu bede w realu to sprawdze.

    a w ogole to moge przetestowac panie i zwazyc sobie jakichs drogich orzechow, a rzucic cene na tanasze

    ciekawe czy rozrozniaja imbir od korzenia pietruszki...



    Animal Flex™- kompletna formuła wspierająca stawy i więzadła

    Rekomendowane użycie: jako suplement diety przyjmuj jedną porcję dziennie z posiłkem.


    Wielkość porcji: 1 paczuszka
    Ilość porcji w opakowaniu: 44


    Skład jednej porcji:
    Kalorie: 9
    Kalorie z tłuszczu 9
    Tłuszcze całkowite 1g
    Witamina C (kwas askorbinowy) 100mg
    Witamina E ( jako d- alfa tokoferol) 100mg
    Cynk (jako pikolinian cynku) 15mg
    Selen (selanian sodu) 70mcg
    Mangan (jako siarczan manganu) 1mg

    Kompleks substancji odbudowujących stawy: 3000mg
    Glukozamina ( jako HCl, siarczan KCl)
    Dimetylosulfon (MSM)
    Siarczan chondroityny A (CSA)
    Siarczan chondroityny B (CSB)

    Kompleks natłuszczający powierzchnie stawowe: 1000mg
    Olej lniany (50% kwasu alfa linolenowego)
    Firmowa mieszanka Cetyl Myristoleate
    (cetyl myristoleate, cetyl myristate, cetyl palmitate, cetyl laurate, etyl palmitoleate, cetyl oleate)
    Kwas hialuronowy

    Kompleks wspierający stawy: 1000mg
    Ekstrakt z korzenia imbiru (gingerols, shagaols)
    Ekstrakt z kurkumy (kurkumina)
    Wyciąg z drzewa Boswellia (kwas boswelinowy)
    Kwercytyna
    Bromelaina

    Inne składniki: chrząstka rekina, chleb świętojański, gliceryna, olej sojowy, oczyszczona woda, stearynian magnezu, kwas stearynowy, zawiera skorupiaki.

    wystarczy spojrzec na skład;)jest wszytsko co potrezba a ceny animali teraz sa wmiare ok na allegro np.




    w jaki sposób przechować świeży kawałek korzenia imbiru? W lodówce, zawinięty w papier i folię (papier pochłania wilgoć, folia zapobiega wysychaniu). Imbir bardzo dobrze się przechowuje. Ja czasem dodaję skrawek (malutki) do parzonej kawy (+ szczypta cynamonu). Ma ciekawy aromat.



    na całodniowe jest mi źle z moich sprawdzonych sposobów, rano szklanka ciepłej przegotowanej wody z miodem i cytryna naczczo, albo do herbaty dokrajany kawałek korzenia imbiru mnie pomagało bardzo a woda z miodkiem na zaparcia do tego działa

    a siusianie za jakiś czas trochę zmaleje ale później za jakiś znowu wróci jeszcze częściej bobrzuszek czym wiekszy tym bardziej uciska a maluch potem jeszcze kopie po pęcherzu



    Agnieszko serdecznie Ci gratuluję a w sumie to Wam choć to prawda do tatusiów dociera tak na 99% jak czują pierwszy kopniak a na 100% jak biorą noworodka na ręce
    z tymi latami to się urażona poczułam bo jesteśmy z tego samego rocznika
    a dolegliwości miną najpóźniej za po 3 miesiącu więc śpij ile się da a na nudności herbatka z kawałkiem wkrojonego korzenia imbiru świeżego naprawdę czyni cuda mnie też mdliło z rana i wieczora więc może 81 tak ma
    dbaj o Was i czekamy na zdjęcia tego szpiczastego brzuszka i fasolki!!!



    Kolejny przpisik ^^

    Smażona pularda

    pularda - inaczej starsza i większa kura

    oki to teraz co tam trza ^^ :

    1 sprawiona pularda - około 1,5 kg

    Marynata:

    2 łyżki gęstego sosu sojowego
    3 Lyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
    5 dymek
    2 cm korzenia imbiru
    300g pędów bambusa - z puszki
    olej do smażenia i frytowania
    300 ml rosołu z kury
    sól
    dodatkowa 1 łyżka wina ryżowego lub sherry i 1 łyżka melasy

    sposób wykonania:

    Pulardę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Odciać nogi i pokroić tuszę na wygodne do zjedzenia kawałki. Polać sosem sojowym i winem, wymieszać i odstawić. Dymkę umyć, imbir obrać, jedno i drugie drobno posiekać. Pędy bambusa pokroić na kawałki.
    W woku lub innym naczyniu do frytowania rozgrzać olej i frytować kawałki pulardy 1 min. Następnie wyjąć z tłuszczu i odsączyć.
    Ponownie rozgrzać troche olej na patelni. Szczypior, imbir i pędy bambusa smażyć z mieszaniem około 2 min. Dodać rosół i przyprawić do smaku solą, winem i melasą. Dodać kawałki pulardy i dalej dusić, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn sie wygotuje. Podawać z ryżem.

    Smacznego ^^

    PS jak przypomniemi sie jeszcze jakiś przepis albo znajde go w ksiażce wrzuce go tutaj ^^



    Składniki:
    1 pierś kurczaka pokrajana w kostkę sól
    2 łyżki wytrawnego białego wina lub wody
    1 białko ubite z 2 łyżkami mękl ziemniaczanej
    3 łyżki oleju jadalnego
    2 małe strąki pieprzu tureckiego lub 1/2
    łyżeczki przyprawy chili.

    Sos:
    1 i 1/2 cm korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
    2 dymki lub małe cebule drobno posiekane
    1 posiekany ząbek czosnku
    1 łyżeczka octu
    1i1/2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi z 1 łyżką wody
    3 łyżki rosołu lub wody
    1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    1. Mięso wymieszać z winem, odstawić na 5 min. (gdy jest wymieszane z wodą nie odstawiać), dodać białko z mąką, dokładnie wymieszać.
    2. Wymieszać składniki sosu, odstawić.
    3. Mocno rozgrzać olej i smażyć pieprz turecki przez minutę (chili dodać razem z sosem(.
    4. Włożyć kurczaka, smażyć na dużym ogniu przez 1 i 1/2 min., mieszając.
    5. Wlać sos, i dusić przez 2 min., mieszając.
    6. Natychmiast podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze MAN-TOU
    Proporcje dla 2-3 osób



    TEPPAN’YAKI
    4 osoby

    2 cebule
    8 shiitake, prawdziwków lub pieczarek
    2 zielone papryki
    2 pomidory
    2 bakłażany lub małe cukinie
    pędy bambusa
    kiełki sojowe
    olej
    sos:
    ½ filiżanki sosu sojowego
    ¼ filiżanki mirin (słodkie wino ryżowe)
    1 ½ łyżeczki cukru
    ½ łyżeczki startego korzenia imbiru

    Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, cukinie, pomidora i cebulę w plasterki. Na kapeluszach grzybów naciąć krzyżyk.
    Rozgrzać grubą patelnię i na małej ilości tłuszczu smażyć najpierw jarzyny, aż lekko zbrązowieją. Gotowe odkładać w ciepłe miejsce.
    Ułożyć ładnie (nie mieszając) na tacy lub półmisku i podawać natychmiast.
    W miseczkach podać sos.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • zabaxxx26.xlx.pl