Ja odradzałabym w ogóle jakiegoś czyszczenia , zresztą nie wyobrażam sobie na tyle spokojnej koszatniczki , aby dała sobie cokolwiek do ucha włożyć . A Pukel mur beton Cie uchla
Jeśli już bardzo pragniesz te uszy wyczyścić , to odradzam wodę - woda nie wyczyści tego hmm .... miodku . Lepiej zwilżyć wacik oliwką . Tylko przez kilka dni nie dawaj im piasku do kąpieli , ehehhe , bo im zrobisz gipsowe koreczki Żartuję , a na poważnie to po wyczyszczeniu uszu oliwką ( na 100% skuteczniejszą niż woda ) poczekaj 3,4 dni z piaskiem , aż delikatnie skóra wchłonie . Będziesz miał czystego , pachnącego i gotowego na wszystko kosiaka
PS. :sorry: , ale się nie chcę
ja lubie koreczki na imprezach, w polowki jablka wbijasz na wykalaczkach zolty serek,ogorka,kabanosa i co ci jeszcze MMowego do glowy przyjdzie np. oliwki czy plesniaka(chociaz on ma tendencje do topienia sie wiec nie polecam) i wszyscy sie zajadaja:> u nas na imprezach takie korecznki schodza najszybciej ;P no i hitem jest jeszcze zawsze salatka sledz w pietruszce - dodalam kiedys do przepisow
Włoskie koreczki
Składniki
24 kulki sera mozzarella
12 pomidorków cherry
12 liści bazylii
12 plastrów suszonych pomidorów w oliwie
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie
Z oliwy, octu i soku z cytryny zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. W sosie zanurzyć liście bazylii.
Na 12 patyczków nadziać po kolei kulkę mozzarelli, liść bazylii i pomidorka cherry. Na pozostałe nadziać mozzarellę i zwinięte plastry pomidorów odsączonych z oliwy. Wszystkie koreczki łożyć dekoracyjnie na talerzu.
mia a znasz jakies przepisy na cosie z kaparami? W ogole jak je zrobic itd z czym i w ogole wszystko?
Pozostaly sklad koreczkow tez chetnie poznam.
służę
najczęściej używam do sałatek (np najprostsza, bardzo smaczna - ziemniaki gotowane, ogórki konserwowe, cebulka, kapary, majonez),
sosu tatarskiego (ogórek konserwowy, jajka, cebula, kapary, papryka konserwowa, zalewa z majonezu i jogurtu naturalnego )
albo zwyczajnie jako dodatek do kanapek
koreczki to u mnie tradycyjne danie wigilijne, bo jaki dzieci z moim bratem nie jadaliśmy niczego co normalnie robi się na święta
kapar natomiast jest zgrabniutkim uwie?czeniem koreczka
koreczki powinny być takie "na raz", więc nie licząc kapara powinny być z 3 góra 4 składników
podstawowe składniki na najprostsze, chyba każdy zna - dość twardy żółty ser (lub tofu skropione sosem sojowym), papryka(może być konserwowa), ogórek (może być konserwowy), oliwka/kapar
ale są też mniej banalne, na poważniejsze imprezy
wersja włoska - mozzarella + pomidorek i kapar, a na osobnym półmisku sos do maczania z oliwy, octu balsamicznego i bazylii (+sól, pieprz)
wersja grecka - ogórek zielony, feta, pomidorek i oliwka/kapar - posypać ziółkami, albo też zrobić sos do maczania (oliwa, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, ocet winny/sok z cytryny, sól pieprz)
re we la cja
niby powinno się kapary przepłukać z zalewy bo za słone, ale ja takie lubię najbardziej
Na "naszej" imprezce będą:
Na ciepło:
Paszteciki + Barszczyk
Piersi w płatkach
Skrzydełka panierowane
Paluszki serowe
Chilli Con Carne
Pieczywko serowe i czosnkowe
Bigos
Na zimno :
Koreczki
Talerz wędlin
Talerz serów
Warzywka i dipy
Sałatki:
Sałatka grecka
Sałatka meksykańska
Zakąski:
Pop corn
Grzybki, śledziki, oliwki, papryczki etc.
Chipsy
Paluszki
Tortille
Na słodko:
Sernik
Jabłecznik
Sałatka owocowa
Dodatki:
Sos Czosnkowy
Sos diabelski
U mnie było 7 osób i właściwie każdy przyniósł coś ze sobą.
Były do przegryzania:
- kanapki "mozaikowe"
- koreczki (żółty ser, drobiowa szynka, papryka, oliwki/ogórki konserwowe
- oliwki, orzeszki, chipsy
Na zimno:
- klasyczna sałatka warzywna
- sałatka porowo-serowo-rzodkiewkowa
- śledzie w oleju z cebulką
- półmiski z wędlinami i własnoręcznie pieczonym pasztetem (który tym razem nie wylądował na podłodze )
Na ciepło:
- zupa gulaszowa
- kotleciki z piersi kurczaka zapiekane z papryką i ogórkami kiszonymi pod żółtym serem, do tego surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
- pierogi ruskie ze skwarkami
- na koniec imprezy miał być barszcz z krokietami mięsnymi, ale barszcz z torebki, a krokiety ze sklepu, więc się w sumie nie liczą
Słodkie:
- pierniczki
- sernik
- cwibak
Nie wyprawiam w tym roku świat więc wszystko co robię jest przewidziane głównie na wynos i dla nas "na po świętach".
I tak:
- z potraw ciepłych: pierogi z kapustą i grzybami i domowy barszcz czerwony oraz bigos
- z potraw na zimno: sałatka z żółtego sera, ananasa i kukurydzy, koreczki śledziowe z zieloną oliwką i majonezem, kaviarstromming (śledź w sosie majonezowo musztardowym z kawiorem albo pastą kawiorową), filet z łososia z koprem, musztardą i ginem na surowo oraz paczuszki z szynki parmeńskiej i sera, dodatkowo będzie pewnie jeszcze deska wędlinpasztetów (oczywiście kupnych, chyba, że moja mama coś zrobi), marynowane papryczki, ogórek, grzybki, chrzan i ćwikła
- na słodko: pierniki, ciasteczka kruche z przyprawami, szyszki korówkowe (krówka robiona samodzielnie) posypane złotem i ciasto czekoladowe z suszonymi owocami i może kompot z suszu
koreczki te idealnie wypadaja na mniejszych imprezach i spotkaniach, kiedy nie chce sie w kolko przegryzac niezdrowe chipsy i batoniki ;] gwarantuje, ze kazdemu bedzie smakowac.
wiec:
*skladniki:
1 peczek rzodkiewek
1 awokado
3 kromki razowego chleba
2 lyzki oliwy [najlepiej z oliwek]
czarne oliwki
100 g fety
1 łyzka suszonych ziol prowansalskich [niekonieczne, ale daja bardziej wyrazisty smak]
sól
pieprz
*wykonanie:
piekarnik nagrzac do 180 stopni C. kromki chleba posmarowac z obu stron niewielka ilościa oliwy, pokroić w kwadraty o boku ok 1cm, ułozyc na blasze i piec ok. 7 min. rzodkiewki umyc, przekroic na pol. awokado rozkroic, miazsz pokroic na nieduze szesciany. fete odcedzic, pokroic na szczesciany. na wykalaczki nadziewac kolejno: kwadraciki chleba, awokado, fete, rzodkiewki. posypac do smaku odrobiną soli, szczypta swiezo zmielonego pieprzu i ziol prowansalskich.