logo
 Pokrewne renessmekoreczki z ogórków nazimeKoreczki Przepisy kulinarnekoreczkki z serakoreczki Laszlokoreczki form fitkoreczki przepisyKoreczki z łososiaKoreczki z kaszankikoreczki/zakąskiKoreczki śledziowe
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • slowacja.opx.pl
  • renessme


    Ja odradzałabym w ogóle jakiegoś czyszczenia , zresztą nie wyobrażam sobie na tyle spokojnej koszatniczki , aby dała sobie cokolwiek do ucha włożyć . A Pukel mur beton Cie uchla
    Jeśli już bardzo pragniesz te uszy wyczyścić , to odradzam wodę - woda nie wyczyści tego hmm .... miodku . Lepiej zwilżyć wacik oliwką . Tylko przez kilka dni nie dawaj im piasku do kąpieli , ehehhe , bo im zrobisz gipsowe koreczki Żartuję , a na poważnie to po wyczyszczeniu uszu oliwką ( na 100% skuteczniejszą niż woda ) poczekaj 3,4 dni z piaskiem , aż delikatnie skóra wchłonie . Będziesz miał czystego , pachnącego i gotowego na wszystko kosiaka

    PS. :sorry: , ale się nie chcę



    ja lubie koreczki na imprezach, w polowki jablka wbijasz na wykalaczkach zolty serek,ogorka,kabanosa i co ci jeszcze MMowego do glowy przyjdzie np. oliwki czy plesniaka(chociaz on ma tendencje do topienia sie wiec nie polecam) i wszyscy sie zajadaja:> u nas na imprezach takie korecznki schodza najszybciej ;P no i hitem jest jeszcze zawsze salatka sledz w pietruszce - dodalam kiedys do przepisow



    Włoskie koreczki

    Składniki
    24 kulki sera mozzarella
    12 pomidorków cherry
    12 liści bazylii
    12 plastrów suszonych pomidorów w oliwie
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz


    Wykonanie
    Z oliwy, octu i soku z cytryny zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. W sosie zanurzyć liście bazylii.

    Na 12 patyczków nadziać po kolei kulkę mozzarelli, liść bazylii i pomidorka cherry. Na pozostałe nadziać mozzarellę i zwinięte plastry pomidorów odsączonych z oliwy. Wszystkie koreczki łożyć dekoracyjnie na talerzu.



    mia a znasz jakies przepisy na cosie z kaparami? W ogole jak je zrobic itd z czym i w ogole wszystko?
    Pozostaly sklad koreczkow tez chetnie poznam.
    służę

    najczęściej używam do sałatek (np najprostsza, bardzo smaczna - ziemniaki gotowane, ogórki konserwowe, cebulka, kapary, majonez),
    sosu tatarskiego (ogórek konserwowy, jajka, cebula, kapary, papryka konserwowa, zalewa z majonezu i jogurtu naturalnego )
    albo zwyczajnie jako dodatek do kanapek

    koreczki to u mnie tradycyjne danie wigilijne, bo jaki dzieci z moim bratem nie jadaliśmy niczego co normalnie robi się na święta
    kapar natomiast jest zgrabniutkim uwie?czeniem koreczka
    koreczki powinny być takie "na raz", więc nie licząc kapara powinny być z 3 góra 4 składników
    podstawowe składniki na najprostsze, chyba każdy zna - dość twardy żółty ser (lub tofu skropione sosem sojowym), papryka(może być konserwowa), ogórek (może być konserwowy), oliwka/kapar
    ale są też mniej banalne, na poważniejsze imprezy
    wersja włoska - mozzarella + pomidorek i kapar, a na osobnym półmisku sos do maczania z oliwy, octu balsamicznego i bazylii (+sól, pieprz)
    wersja grecka - ogórek zielony, feta, pomidorek i oliwka/kapar - posypać ziółkami, albo też zrobić sos do maczania (oliwa, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, ocet winny/sok z cytryny, sól pieprz)
    re we la cja

    niby powinno się kapary przepłukać z zalewy bo za słone, ale ja takie lubię najbardziej



    Na "naszej" imprezce będą:

    Na ciepło:
    Paszteciki + Barszczyk
    Piersi w płatkach
    Skrzydełka panierowane
    Paluszki serowe
    Chilli Con Carne
    Pieczywko serowe i czosnkowe
    Bigos

    Na zimno :
    Koreczki
    Talerz wędlin
    Talerz serów
    Warzywka i dipy

    Sałatki:
    Sałatka grecka
    Sałatka meksykańska

    Zakąski:
    Pop corn
    Grzybki, śledziki, oliwki, papryczki etc.
    Chipsy
    Paluszki
    Tortille

    Na słodko:
    Sernik
    Jabłecznik
    Sałatka owocowa

    Dodatki:
    Sos Czosnkowy
    Sos diabelski



    U mnie było 7 osób i właściwie każdy przyniósł coś ze sobą.

    Były do przegryzania:
    - kanapki "mozaikowe"
    - koreczki (żółty ser, drobiowa szynka, papryka, oliwki/ogórki konserwowe
    - oliwki, orzeszki, chipsy

    Na zimno:
    - klasyczna sałatka warzywna
    - sałatka porowo-serowo-rzodkiewkowa
    - śledzie w oleju z cebulką
    - półmiski z wędlinami i własnoręcznie pieczonym pasztetem (który tym razem nie wylądował na podłodze )

    Na ciepło:
    - zupa gulaszowa
    - kotleciki z piersi kurczaka zapiekane z papryką i ogórkami kiszonymi pod żółtym serem, do tego surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
    - pierogi ruskie ze skwarkami
    - na koniec imprezy miał być barszcz z krokietami mięsnymi, ale barszcz z torebki, a krokiety ze sklepu, więc się w sumie nie liczą

    Słodkie:
    - pierniczki
    - sernik
    - cwibak



    Nie wyprawiam w tym roku świat więc wszystko co robię jest przewidziane głównie na wynos i dla nas "na po świętach".

    I tak:

    - z potraw ciepłych: pierogi z kapustą i grzybami i domowy barszcz czerwony oraz bigos

    - z potraw na zimno: sałatka z żółtego sera, ananasa i kukurydzy, koreczki śledziowe z zieloną oliwką i majonezem, kaviarstromming (śledź w sosie majonezowo musztardowym z kawiorem albo pastą kawiorową), filet z łososia z koprem, musztardą i ginem na surowo oraz paczuszki z szynki parmeńskiej i sera, dodatkowo będzie pewnie jeszcze deska wędlinpasztetów (oczywiście kupnych, chyba, że moja mama coś zrobi), marynowane papryczki, ogórek, grzybki, chrzan i ćwikła

    - na słodko: pierniki, ciasteczka kruche z przyprawami, szyszki korówkowe (krówka robiona samodzielnie) posypane złotem i ciasto czekoladowe z suszonymi owocami i może kompot z suszu



    koreczki te idealnie wypadaja na mniejszych imprezach i spotkaniach, kiedy nie chce sie w kolko przegryzac niezdrowe chipsy i batoniki ;] gwarantuje, ze kazdemu bedzie smakowac.
    wiec:

    *skladniki:
    1 peczek rzodkiewek
    1 awokado
    3 kromki razowego chleba
    2 lyzki oliwy [najlepiej z oliwek]
    czarne oliwki
    100 g fety
    1 łyzka suszonych ziol prowansalskich [niekonieczne, ale daja bardziej wyrazisty smak]
    sól
    pieprz
    *wykonanie:
    piekarnik nagrzac do 180 stopni C. kromki chleba posmarowac z obu stron niewielka ilościa oliwy, pokroić w kwadraty o boku ok 1cm, ułozyc na blasze i piec ok. 7 min. rzodkiewki umyc, przekroic na pol. awokado rozkroic, miazsz pokroic na nieduze szesciany. fete odcedzic, pokroic na szczesciany. na wykalaczki nadziewac kolejno: kwadraciki chleba, awokado, fete, rzodkiewki. posypac do smaku odrobiną soli, szczypta swiezo zmielonego pieprzu i ziol prowansalskich.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • zabaxxx26.xlx.pl