logo
 Pokrewne renessmekoncentracja wokół piciakoncentracja naprężeń kołoKoncentrat ciasta biszkoptowegoKoncentrat płynu do chłodnicykoncentraj uwagi uczniakoncentrator analog cyfrakoncentracyjny Auschwitzkoncentracja (lorentza)koncentracja TreningKoncentraty spożywcze
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tejsza.htw.pl
  • renessme


    Wczoraj zrobiłam pierwszy raz rybę zapiekaną a mąż i córa zajadali ją ze smakiem więc podam przepis

    RYBA ZAPIEKANA

    Filety rybne posolić,popieprzyć,skropić sokiem z cytryny i wstawić na godzinę do lodówki.Potem obtoczyć w mące i usmażyć.
    Ziemniaki pokroić na grube plastry i ugotować na wpół twardo w osolonej wodzie(ok.10 min.).Marchewkę obrać,pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na patelni razem z cebulką pokrojoną w kostkę.
    Ziemniaki,marchew i cebulę wymieszać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Na tym ułożyć rybę.Zalać sosem,tak żeby wszytko przykryło ale nie pływało i zapiec w piekarniku(piec około 20 minut)

    SOS
    Śmietana i jak kto woli koncentrat pomidorowy.
    Ja robię z samą śmietaną,doprawiam ją ziołami(bazylia,zioła prowansalskie,oregano i tp).Można dołożyć z dwie łyżki koncentratu pomidorowego

    SMACZNEGO



    Zupa Krem z pomidorow

    potrzebne do przygotowania na ok 2l wody

    2 kurczakowe nogi
    4-5 bardzo czerwonych lekko miekkich pomidorow
    por (polowa w zaleznosci jak kto lubi)
    marchewka
    troszke korzenia pietruszki
    pol malej smietany
    2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
    2 lyzki oliwy z oliwek
    czosnek
    cebula
    sol,pieprz
    starty parmezan
    swierza pierucha lub bazylia

    Przygotowanie
    Wstawic wode z kurakiem i warzywami,jak ktos lubi dodac ziele ang.i lisc laurowy)-gotujemy ok 30 min
    Pomidory zalac goraca woda odstawic na kilkanascie minut do odejscia skorki.Cebule pokroic na drobne kawalki i na patelni podsazac na oliwie z oliwek ( na bardzo malym ogniu).Pomidory obrac ze skorek pokroich na drobne kawalki i razem z wypuszczonym sokiem dodac do cebulki,zwiekszyc gaz i dusic.Dodac sol pieprz i czosnek ale nie wyduszony tylko pokroic na talarki.Pomidory musz stac sie papka zmniejszamy ogien dodajemy koncentrat pomidorowy i jesczez przez 5 min trzymamy na ogniu.
    Wyciagamy kuraka z wodu i por (ja zostawiam) i dodajemy pomidory,gotujemy tak przez nastepne 10/15 min.
    Odleamu ok szklanki do miseczki po wystygnieciu dodajemy smietane i dajemy wszytsko do zupy.
    Wyciagamy ziele angielskie i liscie laurowe doprawiamy pieprzem sola i traktujemy mikserem, z czego powstaje fajna kremowa konsystencja.
    Zupe mozemy posypac natka pietruszki badz bazylia a nawet parmezanem

    Smacznego



    Rybka po grecku na sposób mój

    Potrzebne nam będzie:
    rybka morska (dowolna - ja kupuje mrożonego mintaja , morszczuka , może być w kostce) ,
    pomidor ( ile kto lubi)
    troszkę fasolki szparagowej
    papryka ( ładnie będzie wyglądać jeśli damy różnokolorową)
    cebulka
    czosnek
    musztarda .........I CO KTO LUBI / MA W LODÓWCE
    przyprawy:pieprz (ja daje ziołowy),papryka,ziele angielskie ,liśc laurowy
    zielenina
    Przygotowanie:
    Do naczynia wlewam kapkę oliwy , wrzucam pokrojone warzywa (bez czosnku) i duszę aż będzie półmiękkie - ok 8-10 min. Po tym czasie daje rybkę , przyprawy. Razem dusimy ok 15 min na malutkim gazie. Pod koniec dodaję do smaku musztardę (dobrze jest rozrobic ją najpierw w gorącej wodzie , wtedy nie zawży się) która nada kwaskowaty smak , oraz czosnek.Teraz trzeba to tylko zagotować , dodać zieleninkę i można jeść.
    Jeśli ktoś lubi może zagęścic śmietanką lub dodac troszkę koncentratu pomidorowego.




    Ooo, tak kupne tofuburgery dają radę.
    A ja wreszcie znalazłam (a właściwie kumpela mi podrzuciła pomysł) zastosowanie dla mielonych kotletów sojowych, które zalegały u mnie w szafce chyba z pół roku, bo smak tych wszystkich sojowszczaków zbrzydł mi już bardzo dawno.
    Trza zalać (przepis na pół paczki) szklanką bulionu warzywnego, albo wodą, wg preferencji, tak, żeby nie zrobiła się klucha, ale żeby było płynne, wrzucić na patelnię, dodać koncentratu pomidorowego i jest zajebisty sos do spaghetti bolognese nie czuć w ogóle tego typowego smaku sojowego kotleciwa mielonego, ani co gorsza granulatu i najeść się można też bardziej. Naprawdę smaczne i szybkie danie wychodzi. Do tego podsmażona cebulka, jakaś cukinia i palce lizać.

    w podobny sposob mozna uzyc krajanki sojowej, takiej w granulacie z niej rowniez mozna samemu zrobic kotlety(ugotowac ok 10-15 min w wodzie z dodatkiem np. kostki bulionowej, odsaczyc z bulionu) trzeba tylko dodac np. maki sojowej, aby sie kleilo (mozna dodac przyprawy, koperek, itd), ulepic kulki, badz placki, co kto woli, obtoczyc w czym sie chce i smazyc, az beda mialy chrupiaca skorke:)



    GOŁĄBKI PO WĘGIERSKU
    1 KG KISZONEJ KAPUSTY
    1 GŁÓWKA KAPUSTY
    1/2 KG MIĘSA MIELONEGO Z INDYKA
    20 DKG RYŻU
    10 DKG OLEJU
    1 CEBULA
    OSTRA PAPRYKA W PROSZKU
    PIEPRZ
    SÓL
    3 ŁYŻKI MĄKI,1 SZKL. GĘSTEJ ŚMIETANY,3 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO

    lIŚCIE KAPUSTY PRZYGOTOWAĆ JAK NA GOŁĄBKI
    RYŻ GOTOWAĆ 10 MIN W ROSOLE Z KOSTKI,ODSĄCZYĆ.CEBULĘ POSIEKAĆ ZESZKLIĆ NA TŁUSZCZU,DODAĆMIĘSO WYMIESZANE Z RYŻEM DOPRAWIC DO SMAKU DODAĆ TROCHĘ KAPUSTY KISZONEJ [MOŻNA TEŻ SLODKIEJ BĘDZIE ŁAGODNIEJSZE]
    NA LIŚCIE NAKŁADAĆ NADZIENIE,ZWIJAĆ GOŁĄBKI
    DO RONDLA WLAC OLEJU ,DAC WARSTWĘ KISZONEJ KAPUSTY,POSYPAC PAPRYKĄ,MOŻNA DAĆ POKROJONY W KOSTKĘ WĘDZONY BOCZEK NA TYM UŁOŻYĆ GOŁĄBKI .PRZYKRYĆ RESZTĄ KISZONEJ KAPUSTY PODLAC TROCHĘ WODĄ,PRZYKRYĆ I GOTOWAĆ 2 GODZ. NA MAŁYM OGNIU
    POLAC ŚMIETANĄ WYMIESZANĄ Z MĄKĄ I KONCENTRATEM,DOPRAWIĆ MIELONĄ PAPRYKĄ
    DANIE TO MOŻNA PRZYGOTOWAC WCZEŚNIEJ IM CZĘŚCIEJ ODGRZEWANE TYM LEPSZE

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • zabaxxx26.xlx.pl