Zakres materiału na kolokwium z Towaroznawstwa Artykułów Spożywczych u dr W.Zmudzińskiego:
1.Ocena jakości ryb świeżych i wędzonych
- cały wstęp - (bez składu chemicznego mięsa ryb)
- utrwalanie ryb - ogólnie (metody,końcowy efekt procesu)
- bez podziału i charakterystyki przetworów rybnych
2.Ocena jakości konserw rybnych
- utrwalanie konserw rybnych
- psucie się konserw rybnych (czynniki i efekty) i związany z tym bombaż
3.Ocena jakości wyrobów garmażeryjnych
- cały wstęp
4.Ocena jakości koncentratów obiadowych
- cały wstęp
- metody zagęszczania surowców i produktów spożywczych
- trwałość koncentratów i wartość odżywcza koncentratów obiadowych (nie jestem pewien czy też)
5.Oznaczanie kaloryczności żywności
- cały wstęp
" />Stanko pisze:
">To policzmy ile jeszcze mamy takich zakładów w mieście
...Ja proponuję swoisty apel "poległych przedsiębiorstw" od roku 1989.
A w roku 1989 w Świętochłowicach były takie:
1. Huta Florian
2. KWK Polska
3. ZUT Zgoda
4. ZM Silesia (poprzednio ZC Silesia)
5. MZBM
6. RPRB
7. GZG (gazownia)
8. Spółdzielnia Mieszkaniowa
9. MPGK
10. WSS Społem
11. Sl. Zakłady Koncentratów Spożywczych
12. PRAiB PW PRABUD
13. PRI BW PRINŻBUD
14. ZBJ INWESTPROJEKT
15. Sp. Inwalidów ODRODZENIE (?)
16. PCSB BW (?)
17. MLEKOMONT (dawniej FAM)
18. Zakł. Mięsne Chorzów - Przetwornia Św-ce (dzisiaj jest tam PLUS)
19. ZRB - ZOZ
20. Przeds. Hurtu Spożywczego (Lipiny ul. Imieli) (?)
21. POLLENA - MALWA
22. GPWiK (wodociągi)
... i może inne.
Co z tego pozostało ???
" />Wyróżnię Ci kolorkami poziomy, o które pytasz.
" />Włochy: Oriana Fallaci kończy 11 lat.
Polska: Sławomir Mrozek kończy 10 lat.
Francja/Algieria: Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-ExupÄĹ ry kończy 40 lat.
Japonia: Władze w Tokio uznają Południowy Pacyfik za swoją strefę wpływów.
Związek Radziecki: 204. SBPD zostaje załadowana do 99 samolotów o godzinie 4:00. Żołnierze dysponowali jednym kompletem amunicji, żywnością na 2 dni (konserwy, koncentraty spożywcze i suchary). Start brygady nastepuje między 8:00-9:30. Kierują się na Bołgograd.
Rumunia: Miedzy godzina 12:30 a 14:30 desantują się radzieccy spadochroniarze z 204. SBPD (zrzutu dokonało 97 maszyn - 2 nie doleciały na miejsce, łącznie ląduje 1372 żołnierzy). Zbiorą się ostatecznie około godziny 16:30. Około 17:00 dołącza do spadochroniarzy 36. Brygada Czołgow.
Rumunia: Radzieckie oddziały docieraja do rzeki Prut.
Rumunia: 138. Dywizjon przeciwczołgowy ze składu 58. DS w okolicy miejscowości Rogozka starł sie z 20 rumuńskimi kawalerzystami. Dywizjon w wyniku półgodzinnej wymiany ognia pszedł w rozsypke. Ranny został jeden czerwonoarmista.
Rumunia: Batalion 60. DS przechodzący przez Siergieny został ostrzelany przez rumunów i traci 2 zabitych.
" />wszystkie napoje typu cola,ryby,jaja,mleko,
ŹRÓDŁA FOSFORU
sery podpuszczkowe ok. 500 mg/100g
fasola, groch ok. 400 mg/100g
sery twarogowe, jaja ok. 200 mg/100g
mięso, ryby 150 - 200 mg/100g
ciemne pieczywo 100 - 300 mg/100g
Fosfor w produktach spożywczych występuje naturalnie, ale może być do nich dodawany jako tzw. substancje dodatkowe konieczne do przeprowadzenia procesu technologicznego lub poprawy cech organoleptycznych (smak, zapach itp.)czy funkcjonalnych. Dodatki te stosuje się w produkcji: wędlin, serów topionych, koncentratów zup i deserów w proszku oraz napojów typu cola.
Uważaj, co jesz! Co dziesiąty produkt złej jakości
NIEPOKOJĄCE WYNIKI KONTROLI INSPEKCJI HANDLOWEJ
Prawie 10 proc. żywności skontrolowanej w 2008 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych było złej jakości. Co trzeci produkt miał złe oznaczenia.
http://m.onet.pl/_m/072b2ad33ec0c2d655e267608d528430,14,1.jpg
Co dziesiąty produkt jest złej jakości - Fot. TVN24
Inspekcja sprawdza jakość produktów, ich oznakowanie oraz zgodność tych oznaczeń z zawartością. Producenci i handlowcy mają m.in. obowiązek znakowania każdej partii kodem identyfikacyjnym oraz podawania składników produktu. Zgodnie z ustawą, producenci muszą umieścić na produkcie informację o nim po polsku. Inspekcja kontroluje też oznaczenia normami jakości.
W 2008 r. IJHARS przeprowadziła ponad 54 tys. kontroli. Większość - ponad 45 tys. - w obrocie zagranicznym i 9 tys. na krajowym rynku.
Inspekcja najczęściej w 2008 r. kwestionowała jakość tłuszczów mlecznych (41 proc.), mleka pasteryzowanego (38 proc.) i bułki tartej (ok. 28 proc.). Inspektorzy mieli też zastrzeżenia do 24 proc. skontrolowanych ziemniaków, i 20 proc. ryb i przetworów rybnych. Również 31 proc. partii świeżych owoców i warzyw skontrolowanych w 2008 r. na rynku krajowym było niezgodnych z normami.
Kiepskie oznaczenia
Nieprawidłowo oznakowana była ponad połowa (52 proc.) skontrolowanych przetworów mięsa czerwonego, prawie połowa herbatek owocowych (49 proc.) i ryb oraz przetworów rybnych (48 proc.). Złe oznaczenia kontrolerzy znaleźli na 46 proc. badanego pieczywa, 45 proc. fermentowanych napojów winiarskich, w 43 proc. makaronów, herbat i mieszanek kawy z kawą zbożową. Zakwestionowali też oznaczenia 41 proc. przetworów mięsnych i koncentratów spożywczych oraz po 35 proc. kawy rozpuszczalnej i zabielaczy do kawy.
41,5 proc. skontrolowanych partii jaj (283,6 tys. szt.) nie było właściwie oznakowanych na opakowaniach jednostkowych, a 19 proc. partii (128,6 tys. szt.) - na opakowaniach zbiorczych. Kodu producenta nie było też na 4 proc. (65 tys. szt.) skontrolowanych przez Inspekcję.
W 2008 r. IJHARS skierował 273 wnioski o ukaranie przedsiębiorców na kwotę prawie 1 mln 430 tys. zł. Mandatami na ogólną kwotę 567 tys. zł ukarano 2,5 tys. osób. Do organów ścigania trafiło 14 spraw dotyczących zafałszowania artykułów rolno-spożywczych, głównie przetworów mlecznych, przetworów mięsnych i miodu.
bgr//kwj
źródło: tvn24.pl