logo
 Pokrewne renessmekoncentrat pomidorowy-technologia produkcjikoncentrat pomidorowy fasowanie po 5-10 kgkoncentracja wokół piciakoncentracja naprężeń kołoKoncentrat ciasta biszkoptowegoKoncentrat płynu do chłodnicykoncentraj uwagi uczniakoncentrator analog cyfrakoncentracyjny Auschwitzkoncentracja (lorentza)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • spholonki.keep.pl
  • renessme


    Zakres materiału na kolokwium z Towaroznawstwa Artykułów Spożywczych u dr W.Zmudzińskiego:

    1.Ocena jakości ryb świeżych i wędzonych
    - cały wstęp - (bez składu chemicznego mięsa ryb)
    - utrwalanie ryb - ogólnie (metody,końcowy efekt procesu)
    - bez podziału i charakterystyki przetworów rybnych

    2.Ocena jakości konserw rybnych
    - utrwalanie konserw rybnych
    - psucie się konserw rybnych (czynniki i efekty) i związany z tym bombaż

    3.Ocena jakości wyrobów garmażeryjnych
    - cały wstęp

    4.Ocena jakości koncentratów obiadowych
    - cały wstęp
    - metody zagęszczania surowców i produktów spożywczych
    - trwałość koncentratów i wartość odżywcza koncentratów obiadowych (nie jestem pewien czy też)

    5.Oznaczanie kaloryczności żywności
    - cały wstęp



    " />Stanko pisze:

    ">To policzmy ile jeszcze mamy takich zakładów w mieście
    ...Ja proponuję swoisty apel "poległych przedsiębiorstw" od roku 1989.
    A w roku 1989 w Świętochłowicach były takie:
    1. Huta Florian
    2. KWK Polska
    3. ZUT Zgoda
    4. ZM Silesia (poprzednio ZC Silesia)
    5. MZBM
    6. RPRB
    7. GZG (gazownia)
    8. Spółdzielnia Mieszkaniowa
    9. MPGK
    10. WSS Społem
    11. Sl. Zakłady Koncentratów Spożywczych
    12. PRAiB PW PRABUD
    13. PRI BW PRINŻBUD
    14. ZBJ INWESTPROJEKT
    15. Sp. Inwalidów ODRODZENIE (?)
    16. PCSB BW (?)
    17. MLEKOMONT (dawniej FAM)
    18. Zakł. Mięsne Chorzów - Przetwornia Św-ce (dzisiaj jest tam PLUS)
    19. ZRB - ZOZ
    20. Przeds. Hurtu Spożywczego (Lipiny ul. Imieli) (?)
    21. POLLENA - MALWA
    22. GPWiK (wodociągi)
    ... i może inne.
    Co z tego pozostało ???



    " />Wyróżnię Ci kolorkami poziomy, o które pytasz.

      I. Wydział Rolniczy
        1. Instytut Inżynierii Rolniczej
        2. Katedra Biochemii i Biotechnologii
        3. Katedra Chemii Rolnej
        4. Katedra Ekonomii
        5. Katedra Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej
        6. Katedra Genetyki i Hodowli Roślin
        7. Katedra Gleboznawstwa
        8. Katedra Łąkarstwa
        9. Katedra Metod Matematycznych i Statystycznych]
          a) Zakład Doświadczalnictwa
          b) Zakład Biometrii
          c) Zakład Informatyki
          d) Zakład Zastosowań Matematyki
          e) Zakład Statystyki
        10. Katedra Mikrobiologii Rolnej
        11. Katedra Pedagogiki Rolniczej
        12. Katedra Uprawy Roli i Roślin
      II. Wydział Leśny
      III. Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
      IV. Wydział Technologii Drewna
      V. Wydział Ogrodniczy
      VI. Wydział Technologii Żywności
        1. Instytut Technologii Mięsa
        2. Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
        3. Katedra Biochemii i Analizy Żywności
        4. Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
        5. Katedra Fizyki
        6. Katedra Higieny Żywienia Człowieka
        7. Katedra Technologii Mleczarstwa
        8. Katedra Technologii Żywienia Człowieka
        9. Katedra Zarządzania Jakością Żywności
        10. Zakład Koncentratów Spożywczych
        11. Zakład Owoców i Warzyw
        12. Zakład Fermentacji i Biosyntezy
      VII. Wydział Melioracji i Inżynierii Środowiska



    " />Włochy: Oriana Fallaci kończy 11 lat.

    Polska: Sławomir Mrozek kończy 10 lat.

    Francja/Algieria: Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-ExupĂŠry kończy 40 lat.

    Japonia: Władze w Tokio uznają Południowy Pacyfik za swoją strefę wpływów.

    Związek Radziecki: 204. SBPD zostaje załadowana do 99 samolotów o godzinie 4:00. Żołnierze dysponowali jednym kompletem amunicji, żywnością na 2 dni (konserwy, koncentraty spożywcze i suchary). Start brygady nastepuje między 8:00-9:30. Kierują się na Bołgograd.

    Rumunia: Miedzy godzina 12:30 a 14:30 desantują się radzieccy spadochroniarze z 204. SBPD (zrzutu dokonało 97 maszyn - 2 nie doleciały na miejsce, łącznie ląduje 1372 żołnierzy). Zbiorą się ostatecznie około godziny 16:30. Około 17:00 dołącza do spadochroniarzy 36. Brygada Czołgow.

    Rumunia: Radzieckie oddziały docieraja do rzeki Prut.

    Rumunia: 138. Dywizjon przeciwczołgowy ze składu 58. DS w okolicy miejscowości Rogozka starł sie z 20 rumuńskimi kawalerzystami. Dywizjon w wyniku półgodzinnej wymiany ognia pszedł w rozsypke. Ranny został jeden czerwonoarmista.

    Rumunia: Batalion 60. DS przechodzący przez Siergieny został ostrzelany przez rumunów i traci 2 zabitych.



    " />wszystkie napoje typu cola,ryby,jaja,mleko,
    ŹRÓDŁA FOSFORU
    sery podpuszczkowe ok. 500 mg/100g
    fasola, groch ok. 400 mg/100g
    sery twarogowe, jaja ok. 200 mg/100g
    mięso, ryby 150 - 200 mg/100g
    ciemne pieczywo 100 - 300 mg/100g

    Fosfor w produktach spożywczych występuje naturalnie, ale może być do nich dodawany jako tzw. substancje dodatkowe konieczne do przeprowadzenia procesu technologicznego lub poprawy cech organoleptycznych (smak, zapach itp.)czy funkcjonalnych. Dodatki te stosuje się w produkcji: wędlin, serów topionych, koncentratów zup i deserów w proszku oraz napojów typu cola.



    Uważaj, co jesz! Co dziesiąty produkt złej jakości
    NIEPOKOJĄCE WYNIKI KONTROLI INSPEKCJI HANDLOWEJ

    Prawie 10 proc. żywności skontrolowanej w 2008 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych było złej jakości. Co trzeci produkt miał złe oznaczenia.

    http://m.onet.pl/_m/072b2ad33ec0c2d655e267608d528430,14,1.jpg
    Co dziesiąty produkt jest złej jakości - Fot. TVN24

    Inspekcja sprawdza jakość produktów, ich oznakowanie oraz zgodność tych oznaczeń z zawartością. Producenci i handlowcy mają m.in. obowiązek znakowania każdej partii kodem identyfikacyjnym oraz podawania składników produktu. Zgodnie z ustawą, producenci muszą umieścić na produkcie informację o nim po polsku. Inspekcja kontroluje też oznaczenia normami jakości.

    W 2008 r. IJHARS przeprowadziła ponad 54 tys. kontroli. Większość - ponad 45 tys. - w obrocie zagranicznym i 9 tys. na krajowym rynku.

    Inspekcja najczęściej w 2008 r. kwestionowała jakość tłuszczów mlecznych (41 proc.), mleka pasteryzowanego (38 proc.) i bułki tartej (ok. 28 proc.). Inspektorzy mieli też zastrzeżenia do 24 proc. skontrolowanych ziemniaków, i 20 proc. ryb i przetworów rybnych. Również 31 proc. partii świeżych owoców i warzyw skontrolowanych w 2008 r. na rynku krajowym było niezgodnych z normami.

    Kiepskie oznaczenia

    Nieprawidłowo oznakowana była ponad połowa (52 proc.) skontrolowanych przetworów mięsa czerwonego, prawie połowa herbatek owocowych (49 proc.) i ryb oraz przetworów rybnych (48 proc.). Złe oznaczenia kontrolerzy znaleźli na 46 proc. badanego pieczywa, 45 proc. fermentowanych napojów winiarskich, w 43 proc. makaronów, herbat i mieszanek kawy z kawą zbożową. Zakwestionowali też oznaczenia 41 proc. przetworów mięsnych i koncentratów spożywczych oraz po 35 proc. kawy rozpuszczalnej i zabielaczy do kawy.

    41,5 proc. skontrolowanych partii jaj (283,6 tys. szt.) nie było właściwie oznakowanych na opakowaniach jednostkowych, a 19 proc. partii (128,6 tys. szt.) - na opakowaniach zbiorczych. Kodu producenta nie było też na 4 proc. (65 tys. szt.) skontrolowanych przez Inspekcję.

    W 2008 r. IJHARS skierował 273 wnioski o ukaranie przedsiębiorców na kwotę prawie 1 mln 430 tys. zł. Mandatami na ogólną kwotę 567 tys. zł ukarano 2,5 tys. osób. Do organów ścigania trafiło 14 spraw dotyczących zafałszowania artykułów rolno-spożywczych, głównie przetworów mlecznych, przetworów mięsnych i miodu.

    bgr//kwj
    źródło: tvn24.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • zabaxxx26.xlx.pl